vineri, 17 mai 2013

Terminator se intoarce!

Nu va inchipuiti ca e vorba despre Arnold Schwarzenegger cu un nou film din trilogia "Terminator", ci despre Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite in Romania. Plecase in decembrie 2012 din tara noastra inapoi in patria "muma" si acum s-a intors ca o ciuma. Nu e suficient ca ne-a criticat atat de mult tara si ni l-a bagat pe gat pe Basescu in functia de "guvernator" al Romaniei impotriva vointei poporului, acum s-a intors ca reprezentant al Fondului Proprietatea. Campania de denigrare dusa de acest "ilustru" ambasador american ne-a lasat pe toti cu un gust amar, parca eram in regimul domniilor fanariote, cand ni se impunea domnitorul de catre Poarta Otomana. Am scapat de jugul otoman si am intrat sub jugul american.


Credeam ca nu-i place in Romania pentru ca nu e o tara democratica si pentru ca in vara lui 2012 a fost lovitura de stat. De ce s-a intors? Pentru ca Fondul Proprietatea reprezinta un interes strategic pentru americani sau mai pe romaneste, "o vaca buna de muls".  E un fel de "te urasc, dar am nevoie de tine". Fondul Proprietatea a fost infiintat in 2005 de catre Guvernul Romaniei in vederea asigurarii resurselor financiare pentru despagubirea persoanelor expropriate in mod abuziv de catre regimul comunist. Fondul este una dintre cele mai importante companii romanesti deoarece detine actiuni aproape la toate companiile romanesti (Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz), iar capitalul social are o valoare de peste 30 de miliarde de euro. Initial, actionarul unic al Fondului Proprietatea era statul roman, dar in timp lucrurile s-au schimbat radical, iar fondul este administrat de o comapanie americana, Franklin Templeton. Gitenstein a fost propus de catre fondul de investitii Emerging Markets Country Fund. In prezent, cel mai mare actionar al FP, Elliottt Associates este reprezentat de Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, si de Piotr Rymaszewski, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Octava NFI din Polonia. 

Ce mai e de zis in cazul asta? Noii administratori ai Fondului tocmai ce au mai vandut o parte din actiunile OMV Petrom, iar actiunile au fost cedate la un pret cu 6% mai mic decat cotatia la Bursa de ieri si cu 12,2% mai mic fata de cotatia de miercuri. Asadar oamenii s-au apucat de treaba!
De ce avem nevoie de atatia americani sa ne ia toate avutiile tarii? Nu avem nevoie de ei, insa politicienii nostri au vandut Romania de multa vreme, acum doar se definitiveaza procesul. Ar fi intersant de amint si de alti americani "ilustri" care ne-au calcat tara: Michael Guest care a gasit in Romania o sursa de copii pentru homosexualii din America interesati de adoptii, si memorabilul Jack Dyre Crouch II, care l-a scos din tara pe americanul care-l omorase pe Teo Peter.
Cu atatia americani "onorabili" care "adimistreaza" Romania, eu nu stiu ce mai cautam in tara asta!

Un comentariu:

  1. Noroc de tine ting ting ca mai aflu si eu ce magarii se mai fac in tara noastra (pe care cu greu o pot numi tara noastra). O bomba in parlament ne-ar scapa de toti sugatorii de ciolan, care o sa ne vanda pana si dreptul de a respira. Amin!

    RăspundețiȘtergere