marți, 28 mai 2013

Despre gazele de sist si fracturarea hidraulica

Dupa ce in 2012 membrii USL (erau in opozitie) protestau impotriva explorarii gazelor de sist, luna trecuta, ministrul mediului, "Otrava" Plumb, a avizat in mod tacit explorarea gazelor de sist. Aici puteti vedea declaratia doamnei Plumb din august 2012: "exploatarea gazelor de sist reprezinta o dovada de iresponsabilitate fata de rezervele naturale ale Romaniei, fenomen care s-a perpetuat de-a lungul guvernarilor anterioare". Doar nu putea sa recunoasca faptul ca ne va otravi dupa ce USL va fi fost ales in decembrie. Eu cred ca are nume predestinat ministrul nostru :) Mai mult decat atat, unul dintre punctele motiunii de cenzura prin care a cazut guvernul Ungureanu prevedea tocmai explorarea gazelor de sist. In 2012, Dumitru Buzatu (membru USL), acum presedintele Consiliului Judetean Vaslui participa activ la protestele localnicilor impotriva explorarii gazelor de sist. De cand au preluat puterea, explorarea gazelor de sist "ajuta activitatea economica", "nu mai e un pericol", iar localnicii sunt "lenesi si nu vor sa munceasca" si de aceea se impotrivesc.


Cu alte cuvinte, explorarea gazelor de sist era periculoasa daca o facea PDL-ul, dar daca o face USL-ul e alta situatie. Ajuta la cresterea economica si ne asigura independenta energetica. Cum or putea sa minta cu atata nesimtire? Din 2014 suntem obligati sa exportam gaze, conform cerintelor UE. Asta in conditiile in care acum doar 75% din necesarul de gaze este asigurat din productia interna, restul importam de la rusi cu un pret de 4 ori mai mare. Exploram/exploatam si gaze de sist ca sa avem ce exporta. 
Contractul cu Chevron, firma care a primit avizul de mediu, este secretizat pentru ca romanul de rand sa nu afle ca le-am vandut si pe astea pe 2 lei. Oficialii nostri se ascund dupa principiul confidentialitatii contractelor comerciale. Domnilor ministri, aceste contracte nu sunt semnate intre firmele dvs si Chevron, ci intre statul roman si Chevron! Le-ati semnat in numele intregului popor, asadar ar trebui sa le desecretizati, fiind de importanta nationala!
Lasand demagogia politicienilor la o parte, sa vedem si ce "beneficii" ne vor aduce explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. In primul rand, ar trebui sa stiti ca multe state europene au interzis explorarea gazelor de sist pe teritoriul lor. Ei isi pastreaza solul, apele si aerul curate si ne otravesc pe noi. Doar bulgarii au protestat atunci cand ministrii nostri au aprobat explorarea gazelor de sist de-a lungul litoralului Marii Negre. Ei sunt ceva mai responsabili si sunt constienti ca otrava va ajunge si la ei.

In concluzie, "beneficiile" explorarii si exploatarii gazelor de sist sunt urmatoarele:
- apa potabila si ape subterane contaminate
- soluri toxice si radioactive
- poluarea aerului
- cutremure si alunecari de teren
- cancer si boli incurabile pentru oameni si animale
- distrugerea florei si a faunei
- 58 de substante chimice toxice si cancerigene introduse in sol, din cele 260 folosite
- infrastructura distrusa si poluare fonica.

Totodata, ar trebui mentionat faptul ca in zona Vasluiului rezervele de apa sunt in cantitati foarte mici, iar pentru fiecare foraj sunt folosite milioane de litri de apa. Nu cred ca americanii de la Chevron vor veni cu apa de acasa, asadar vor folosi rezervele noastre de apa. Un alt pret exorbitant pe care-l platesc romanii pentru ca politicienii nostri sa fie sustinuti in functii de catre Poarta de la Washington :( Si urmeaza Rosia Montana...

Pentru a vedea drama oamenilor care traiesc in aceste zone de explorare si exploatare puteti urmari si acest filmulet (subtitratat in limba romana) click aici.

8 comentarii:

  1. Din pacate, ma intristeaza fgoarte tare aceasta decizie. Eu sunt din Oradea si vor sa faca exploatare la Baile Felix unde avem ape termale si o statiune minunata. Oamneii au protestat si la noi, dar se pare ca nimeni nu vrea sa ii auda :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Banii vorbesc ! Au vorbit , vorbesc si vor vorbi mereu ! Cabd e vorba de bani parca toti am turbat , efectiv nu mai exista respectul pentru om !

    RăspundețiȘtergere
  3. Incerc sa nu ma consum, sa sa... dar zau daca nu-mi vine sa plang..

    RăspundețiȘtergere
  4. Adelina, explorarea gazelor de sist se va intinde in aproape toata tara in cativa ani :( Chiar pacat de Baile Felix. Tradatorii astia ne vand pe 2 lei si ne otravesc aerul si apele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihaela, am momente in care as vrea sa plec din tara, la fel ca cei aproape 4 milioane de romani care au plecat deja, dar o farama de patriotism ma face sa mai raman. Nu stiu daca voi schimba ceva, dar vreau macar ca lumea sa stie ca astia ne vand tara indiferent de culoarea politica.

    RăspundețiȘtergere
  6. SI, DACA TOT MODIFICAM
    CONSTITUTIA, NOI, POPORUL,
    DORIM CA ARTICOLUL 35 SA
    ARATE ASTFEL:






    Dreptul la mediu
    sănătos ARTICOLUL 35

    (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător
    sănătos şi echilibrat ecologic.

    (2)Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA
    , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!

    (3)Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora
    mediul înconjurător.



    Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem
    ceva!

    RăspundețiȘtergere
  7. Din cate am observat, ni se pregateste noua Constitutie in spatele usilor inchise. Pentru ei, noi, poporul roman nu contam :(

    RăspundețiȘtergere