miercuri, 16 mai 2012

Bali - episodul 6

Ce credeti c-am mai facut eu prin Bali? In primul rand am luat niste cursuri de gatit :) Si eu, si sotul meu ne-am "bagat" la gatit bunataturi balineze. Cursul a inceput cu o vizita la piata din Ubud (piata de unde cumpara localnicii), am cumparat ceea ce ne trebuia pentru pregatirea celor 4 feluri de mancare si ne-am intors la hotel. Din pacate, nu am fotografii, nu aveam timp de ele :) Am niste filmulete, insa au fost filmate cu camera cu mini caseta si inca incerc sa le "transform" ca sa le pot posta pe net. Finul meu mi-a promis ca ma ajuta cu chestia asta, am incredere in el, asa ca, in curand voi posta si filmulete din Bali. Revenind la cursul meu de gatit, dupa ce am cumparat cele necesare, ne-am apucat de gatit. Impreuna cu doamna bucatar a hotelului, cea care era oripilata de faptul ca pot sa mananc pizza doar cu mozzarela si chilli :), am pregatit 4 feluri de mancare. Primul fel era Chicken Curry. Asta a fost simplu! A urmat Satay Lilit. Sunt un fel de frigarui, insa nu pe bete de lemn, ci pe bete de Lemon Grass. A trebuit sa tocam carnea intr-o chestie de piatra, ceva care seamana cu chestiile de lemn de la noi pentru facut mujdeiul de usturoi. Nu va inchipuiti ca e usor! Dupa ce am adaugat si condimentele, am format niste "bilute" pe care le-am pus pe betele de Lemon Grass si apoi le-am copt pe gratar. Apoi, am gatit Pepes Tuna: ton cu condimente, rosii si ulei de cocos pregatite in frunze de  banan. Ultimul fel de mancare pregatit a fost Ketupat: niste cosulete din frunze de cocos umplute cu orez. Greu a mai fost cu impletirea acelor cosutele! :) Ne-a iesit pana la urma :) Am terminat de gatit si tocmai trecea un cuplu de americani cu care ne imprieteniserem. I-am invitat si pe ei la masa si le-a placut foarte mult. Am uitat sa va spun: cumparai, gateai, trebuia sa mananci :) Era prea multa mancare pentru noi! PS: Daca vrea cineva retetele, le am :)


Intr-o alta zi am fost in nordul insulei, la Lovina Beach. Pe drum am putut sa vedem ca in zilele de sarbatoare, intrarile si iesile din sate au aceste statui.





Aceasta este intrarea in Singaraja.

Aici e o fotografie facuta din masina. Un hotel din Singaraja unde puteai sa inoti cu delfinii. N-am fost, doar i-am fotografiat intrarea :)

Deja suntem la Lovina Beach


In aceasta poza nu se vede, insa nisipul e negru, e nisip vulcanic. Nu puteai sa atingi nisipul, era foarte fierbinte. Eu nu m-am descaltat. Zona e superba: mare langa munte, preturile la restaurant ceva mai mari decat in restul insulei, dar se merita.



Aici am fost la izvoare termale.

Apa era foarte calda, insa eu nu stiu sa inot si m-am rezumat la a ma "balaci" la apa de adancime mica.

Bineinteles, restaurant cu terasa langa bazinul cu apa termala.





Tot la izvoarele termale: vazusem niste broscute si pestisori :)

Statuia de la intrare in Singaraja

Am ramas surprinsa atunci cand am vazut ca balinezii cultiva si vita de vie.

Orezarie la maturitate. In Bali au cam 4 recolte de orez pe an, datorita climei. In urmatoarele poze veti vedea  orezarii de la ei si sistemul de irigatie.







Am fost socata atunci cand am vazut cata migala inseamna o plantatie de orez: pe langa munca la camp, fiecare "etaj" are aceste mici conducte pentru irigare.





Ultima mea zi in Ubud: m-am fotografiat cu creatiile mestesugarilor locali si eram trista pentru ca a doua zi urma sa plec :(

Nu e un catel deosebit, insa este printre putinii caini fara stapan pe care i-am intalnit in Bali. Cum va spuneam, balinezii au un mare respect pentru animalute si nu le abandoneaza. Ei n-au nevoie de campanii pro sau contra animalutelor. Vreau si eu pentru tara mea!

Ultima seara am petrecut-o in Kuta. De data asta am fotografiat si camera :) Kuta este un oras ciudat: foarte aglomerat si plin de prostituate si traficanti de droguri :( Noi am ales aceasta locatie pentru ca era mai aproape de aeroport. Norocul nostru a fost ca hotelul ales era la kilometri buni de centrul orasului.


Terasa camerei

In interiorul hotelului

Vedere din camera de hotel: asta e de la geam, pe terasa aveam niste copaci imensi.


Dupa indelungi cautari in Kuta, am gasit un bar ok. Era cu muzica veche si putini clienti. Ne saturasem de "nenii" de pe strada care il intrebau pe sotul meu daca vrea o "fata" sau ne intrebau pe amandoi daca vrem nu stiu ce droguri. Nu mi-a placut Kuta, nu v-o recomand!



Eu cu Jarabe de Palo :)

Ca in majoritatea localurilor din Bali, trebuie sa te descalti pentru a sta la masa.

E de plus, alfel nu cred ca ar fi fost atat de bland :)

Patronii localului erau niste australieni pasionati de muzica veche si de masini de epoca. Cum eu sunt un mare fan al masinilor de epoca, am cerut permisiunea sa ma fotografiez :)



Asa arata cel mai de lux mall de la ei. Am apreciat faptul ca isi pastreaza arhitectura, la ei nu vezi cladiri de sticla, care se potrivesc "ca nuca de perete" cu "peisajul". Felicitarile mele!




Ultima poza e din aeroport. Deja eram trista :( Cu toate ca-mi era dor de ciorba romaneasca, plecam dintr-o tara unde am invatat ce inseamna sa fii om :( Nu regretam peisajele din Bali, regretam oamenii pe care i-am cunoscut acolo. Balinezii sunt oamenii de la care am invatat foarte multe: am invatat sa nu fiu rautacioasa, am invatat ca familia si prietenii apropiati sunt cei mai importanti, am invatat ca fiecare zi trebuie intampinata cu un zambet! Bali, sper sa revin curand! Cum zice Andi Moisescu: "ma inclin".