Acum trei saptamani citeam o stire din care aflam ca premierul Turciei, Tayyip Erdogan, anuntase ca tara sa nu mai are niciun fel de datorii catre FMI, dupa ce Banca Centrala a Turciei platise ultima transa a datoriei catre Fondul Monetar International, in valoare de 317 milioane de euro.
Nu sunt paranoia, dar prevedeam ca vor urma evenimente mai mult decat "interesante" in Turcia. Ceausescu facuse si el greseala de a se imprumuta la FMI. In primavara anului 1989 anunta ca datoria Romaniei catre FMI fusese achitata integral, iar in decembrie, al aceluiasi an, era deja linsat. In anii '90, "Pictor" Ciorbea indatora din nou statul roman catre FMI. Nu numai ca imprumutul acordat de FMI nu a redresat economia tarii, ba chiar a impins economia intr-un colaps rapid si sigur. Programul economic impus de FMI cuprindea: "reforma" intreprinderilor prin inchiderea lor, cresterea preturilor la energie electrica, transporturi, combustibil si liberalizarea pietei valutare.
Revenind la acordul FMI-ului cu Turcia, nu am fost deloc suprinsa acum o saptamana cand am citit o stire potrivit careia in Ankara se desfasoara ample proteste impotriva lui Erdogan. Presa afiliata celui mai feroce asasin economic mondial, FMI, nu mai conteneste in a exacerba evenimentele desfasurate in Turcia in ultima saptamana.
FMI nu e doar feroce, e si foarte perseverent: interesele financiare sunt mult prea mari ca sa renunte usor la o vaca buna de muls. E un fel de Lapusneanu de-al nostru: "Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!" si "Daca ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu!" Acesti camatari cinici gasesc in orice tara cativa agitatori care sa instige la proteste si violente. Oriunde pe Glob "faci rost" de cativa mercenari si cativa prosti care sa rastoarne un Guvern care nu mai e pe placul camatarilor. In ciuda crizei economice mondiale, Erdogan a reusit sa creasca economia Turciei si sa-si plateasca datoriile externe, insa acest lucru nu corespunde intereselor camatarilor.
Din pacate, prevad un viitor sumbru pentru Turcia. Daca esti patriot si lupti pentru bunastarea poporului tau, esti debarcat foarte repede de la putere. Ca sa te mentii la putere trebuie sa slujesti interesele fortelor straine. Totusi, inlaturarea de la putere a unui lider politic care lupta pentru tara nu ar fi posibila daca nu ar exista "cozi de topor" care "lupta" pentru libertate si bunastare.
Voi urmari cu interes planurile meschine pe care Inalta Poarta le are pentru Turcia. In Romania nu am de ce sa urmaresc pentru ca politicienii nostri sunt deja contaminati de virusul camatarilor.
Chiar ma intrebam si eu de ce au iesit turcii in strada. Nu am cunostinte despre acest eveniment, insa aveam alta parere despre Turcia..ma mir cum de au imprumutat de la FMI.
RăspundețiȘtergereTing ting, celor care conduc lumea nu le-a convenit ca Turcia a iesit de sub tutela FMI. Nu il condam pe Erdogan pentru ca s-a imprumutat de la FMI, o fi avut motivele sale. Ideea e ca se vede o schimbare in bine, cel putin, in ceea ce priveste Istanbulul. Noi ne tot imprumutam si nu se vede nimic :)
RăspundețiȘtergere