vineri, 14 iunie 2013

1991

1991 incepe cu o mare speranta de bunastare, speranta ce s-a dovedit a fi desarta (analizand ceea ce se intampla acum): pe 1 februarie, Romania devine invitat special in Consiliul Europei. Aceasta stire nu avea sa entuziasmeze pe toata lumea: taranii cereau pamant. Pentru a-si pastra puterea, Guvernul adopta Legea Fondului Funciar in februarie 1991, o lege care ar fi trebuit sa ofere romanilor posibilitatea unor retrocedari echitabile, dar nu a facut decat sa creeze un numar imens de procese si nedreptati. Pentru pamant, romanii au ajuns la crime comise intre parinti si copii, frate si sora, vecini, etc. Parca le luasera Dumnezeu mintile: peste tot auzeai de oameni care si-au dat cu toporul sau cu sapa in cap pentru o palma de pamant.



Tot in februarie vorbim despre documentele de la Berevoiesti: 80 de saci de dosare apartinand fostei Securitati descoperite de o echipa de ziaristi. Documentele fusesera arse si aruncate la groapa de gunoi, dar ramasitele gasite relevau faptul ca Politia Politica isi continuase activitatea si dupa decembrie '89. Unele documente au fost salvate, dar cazul nu a fost clarificat niciodata.


In Capitala, puterea incepe sa se clatine si doi ministri demisioneaza. Rafturile magazinelor sunt pline, dar puterea de cumparare a romanilor incepe sa scada dramatic.
Presedintele Frantei, Francois Mitterrand viziteaza Romania si asista la protestele romanilor iesiti in strada impotriva tandemului Iliescu - Roman. Odata cu Mitterrand, apar si primii asa-zisi investitori strategici in Romania.


URSS se destrama si pe scena politica ruseasca apare un nou lider: Boris Eltin. Profitand de situatia politica, Basarabia isi afirma independenta, iar Romania este printre primele tari care o recunosc, fapt care s-a dovedit o mare greseala politica in detrimentul unificarii cu Romania.


Nici in Romania nu era prea multa liniste: minerii din Valea Jiului, in frunte cu Miron Cozma, vin din nou in Bucuresti. Au un catastif intreg de revendicari si, pentru ca niciun oficial nu sta de vorba cu ei, iau cu asalt sediul Guvernului si al Parlamentului. Ca masura de contracarare a acestor proteste, este "sacrificat" Guvernul Roman in favoarea "tehnocratului" Theodor Stolojan. Se fac ceva rocade intre ministere, vechii ministri sunt "plasati" ca secretari de stat si pare sa avem un guvern nou, care va continua reformele in economie. Ca ministru al Transporturilor, facem cunostinta cu Traian Basescu. Dintre secretarii de stat facem cunostinta cu: Adrian Severin, Doru Viorel Ursu, Teodor Melescanu, Nicolae Vacaroiu, Florin Georgescu, Daniel Daianu, Mircea Cosea, Misu Negritoiu, Viorel Catarama, Cornel Dinu si multi altii "cocotati" si acum in functii inalte si cu averi impresionante. 

Pe 8 decembrie, romanii isi aleg noua Constitutie cu o prezenta la vot de peste 80%. Se facea trecerea spre anul 1992 cu o Constitutie noua, un guvern "cosmetizat", multe sperante si putini bani in buzunarele romanilor, dar cu rafturile pline.

"Romanii nu-si au originea in culcusul amoros al lui Traian cu o femeie de moravuri indoielnice" - Constantin Daicoviciu








2 comentarii:

  1. Daca traia nea' Nicu, acum toti aveam spitale, mancare, si strazi (si mai putine biserici). Nimeni nu murea de foame pe vremea lui. Acum expira marfa pe rafturi in magazine, iar oamenii mor de foame. Sper ca toti care au supt din tara noastra, sa plateasca intr-un fel sau altul. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Bianca Roxana Anitei16 iunie 2013 la 11:31

    :(((Din pacate ai dreptate. S-a cerut democratie si am cazut in lac in put..pe cat a fost de contestat, pe atat este azi de pomenit..

    RăspundețiȘtergere