miercuri, 29 mai 2013

Coplata in sistemul sanitar se extinde!

Va spuneam aici ca introducerea coplatii in sistemul sanitar cu valori cuprinse intre 5 si 10 lei este doar primul pas, urmand ca valoarea coplatii sa creasca treptat, iar aceasta taxa sa fie extinsa pana cand vom plati toate serviciile medicale. De obicei, ma bucur atunci cand am dreptate, insa de data aceasta nu pot decat sa ma intristez :(


Un nou proiect de lege prevede inca o taxa ce urmeaza a fi introdusa in spitale incepand cu data de 1 septembrie 2013. Pacientii care doresc sa fie tratati sau consultati de un anumit medic in spitale vor trebui sa plateasca in plus. Nu s-a stabilit inca valoarea acestei noi taxe, insa Ministerul Sanatatii se justifica prin lipsa fondurilor si sustine ca o internare nu poate depasi 1500 RON, iar o consultatie, 150 RON. Taxarea pacientilor din spitalele de stat ca la privat reprezinta solutia ministerului pentru a putea mari salariile personalului din sistemul sanitar.

Bineinteles, aceasta este doar o alta etapa spre atingerea obiectivului final: plata integrala a serviciilor medicale de catre pacienti. Se va ajunge ca in SUA, unde o persoana cu venituri medii nu-si va putea permite o banala operatie de apendicita, decat daca va avea asigurarea privata de sanatate, asigurare pentru care va trebui sa scoata lunar din buzunar sume considerabile. Si atunci, ma intreb si eu ca prostul: pentru ce mai platim CASS de 5%? Angajatorul de ce plateste contributia pentru asigurari sociale de sanatate de 5,2% pentru fiecare angajat?

Daca tot trebuie sa platim fiecare serviciu medical, sa se privatizeze toate spitalele, sa se desfiinteze CASS-ul si macar stim o treaba! 
Din colectarea contributiilor pentru asigurari sociale de sanatate se aduna anual peste 3 miliarde de euro. Unde se duc acesti bani? Raspunsul e simplu: in buzunarele alesilor nostri, in buzunarele rubedeniilor lor si ale finilor sau nasilor. 
Romania se indreapta spre pierzanie si noi odata cu ea :(

6 comentarii:

  1. Ne ducem de rapa..vai de pielea noastra ting ting. Din pacate ai mare dreptate..mie deja mi se refuza medicamentele gratuite, si sunt nevoita sa dau 400 lei pe ele din bucunar..de ce platim CASS-ul? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Bianca Roxana Anitei30 mai 2013 la 11:28

    Mda..asta a mai ramas de facut , ca in rest avem de toate..

    RăspundețiȘtergere
  3. Ting ting, miliardele de euro adunate din CASS se duc in buzunarele cui trebuie. Acesti bani se impart intre putini oameni, iar romanul de rand trebuie sa se duca la spital cu aspirina si bandaj de-acasa. Situatia e si mai grava in cazul bolnavilor de cancer :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Bianca Roxana Anitei31 mai 2013 la 09:56

    Mda, totul se plateste: am mers saptamana trecuta la dr de familie la vaccin cu asta mica. M-a ajuns aprox 100 de lei distractia( asistentei pt ca a intepat copilul si dr ca a consultat-o sa vada cum evolueaza).

    Am cerut sa facem niste analize( ca la asta suntem repetenti de fel;)), ne-a dat lista si am platit putin peste 400 de lei pe ele.

    De acum ne plimbam iar la dr de familie sa le interpreteze si pe bune daca ii mai dau vreun ban.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bianca, eu as desfiinta CASS-ul. Daca tot platim pentru fiecare injectie, de ce sa mai platim in plus? Ok, costa 100 de RON nu stiu ce, platesc, primesc bon fiscal si gata.

    RăspundețiȘtergere