sâmbătă, 31 august 2013

La multi ani!

Spun "La multi ani!" pentru astazi, 31 august sarbatorim Ziua Limbii Romane. 



Mi se pare o initiativa interesanta, insa nu stiu cat este de utila. E pentru prima data cand se sarbatoreste limba romana, iar ziua se anunta plina de nenumarate programe culturale si educative. Sper ca aceasta zi nu va fi marcata doar de lansari de carti pentru ca, din pacate, sunt romani care nu stiu sa vorbeasca sau sa scrie corect romaneste si nu ma refer doar la comunicarea de pe net: fara cratime, cu "i" in plus sau in minus, acum scris intr-un mod extraterestru ("akuma"), articolul hotarat masculin care nici nu se aude, nici nu se scrie ("scaunu", "catelu", "televizoru", "calculatoru", etc.) sau alte anomalii pe care le observ zi de zi. Macar acesti oameni nu pretind a fi "intelectuali".
Ma deranjeaza greselile impardonabile pe care le fac asa-zisii "oameni de cultura", "intelectualii". As incepe cu una dintre cele mai frecvente greseli: "zece case au fost inundate datorita ploii abundente". "DATORITA" se foloseste atunci cand vorbim despre un efect pozitiv: "a terminat rapoartele in timp util datorita ajutorului dat de catre colegi". Daca pretul barilului de petrol a crescut si are ca efect cresterea pretului benzinei la pompa, nu spunem "pretul benzinei a crescut datorita cresterii pretului barilului de petrol", ci "pretul benzinei a crescut DIN CAUZA cresterii pretului..."
Se pare ca "intelectualii" nostri au uitat cuvantul "experienta", "expertiza" suna mai bine! E gresit sa spui: "Popescu a fost propus in functia de ministru datorita expertizei pe care o are in domeniu". Corect este: "Popescu a fost propus in functia de ministru datorita EXPERIENTEI pe care o are in domeniu". "EXPERTIZA" este o cercetare cu caracter tehnic efectuata de un expert.
Ma opresc aici cu exemplele negative, dar cu asemenea "intelectuali" si jurnalisti nu ar trebui sa ne mai mire faptul ca promovabilitatea la bacalaureat este de 50%. Deja multe greseli au fost "legiferate", asadar vom ajunge sa citim "almanahe" pentru a avea "succesuri".
Asa cum spuneam si la inceputul postarii, pot sa inteleg anumite greseli ale oamenilor de rand, insa nu pot tolera greselile acestor "oameni de cultura" care ne flutura pe sub nas diverse doctorate si pretind a avea rolul de a ne educa pe noi. Cu totii facem greseli, insa nu pretindem a fi ceea ce nu suntem.

PS: Unde esti, domnule Pruteanu?



2 comentarii:

  1. La multi ani Limbii Romane!Nu stiam de aceasta zi, am aflat de pe internet, insa la fel cum ai spus si tu, ar trebui sa avem mai multa grija atunci cand vorbim sau scriem, pentru a nu schingiui aceasta limba, destul de incercata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina, in 2013 a fost primul an in care s-a sarbatorit. Noi ca noi, dar eu sunt revoltata de asa-zisii intelectuali care mutileaza limba romana :(

    RăspundețiȘtergere