joi, 22 noiembrie 2012

Sunt intoleranta?

Pe pagina de Facebook a unei reviste cu pretentii e promovat un articol al unui blogger. Pana aici, nimic neobisnuit. Deschid link-ul si gasesc o postare care m-a oripilat. De ce? Pentru ca autorul articolului compara un homosexual cu o femeie insarcinata. Nu are sens sa va redau limbajul folosit pentru ca nu poate fi reprodus. Personajul care a scris articolul respectiv se doreste a fi tolerant, insa intelege ura anumitor persoane fata de tigani, fata de negri, fata de evrei, s.a.m.d. O fi tolerant sau toleranta (dupa caz), insa doar cu anumite minoritati, doar cu cele care-i convin. Nu am inteles scopul articolului respectiv: promovarea tolerantei, promovarea homosexualitatii, jignirea femeilor insarcinate? Personajul nostru o fi Adam si a fost creat de Dumnezeu in cea de-a sasea zi? Nu l-a nascut o femeie? Sau poate isi doreste sa se introduca si la noi o lege precum in statul american California, prin care sa fie obligatorie studierea in invatamantul public a unei noi discipline: "Istoria homosexualitatii". Nu e gluma, legea chiar e aplicata de la 01.01.2012.


Nu sunt nici homofoba, nici xenofoba, insa un asemenea articol e expresia degradarii societatii in care traim. Atata timp cat o persoana cu orientari sexuale diferite de ale mele nu lezeaza existenta celorlati, e ok. Nu poti uri un om doar pentru ca are culoarea pielii diferita de a ta sau pentru ca face sex in alte pozitii decat cele cu care esti tu obisnuit. Totodata, a fi tolerant nu inseamna ca iti si place. De exemplu sunt persoane tolerante la caldura, dar asta nu inseamna ca le place sa stea la 40 de grade Celsius. La fel, sunt persoane intolerante la lactoza, dar le plac produsele lactate.

Ca sa fiu si putin rautacioasa: in ultima perioada am tot vazut promovandu-se in mass media tot felul de personaje "mitologice" :) Daca va ganditi la centauri si sirene, ati gresit. "Mitologia contemporana" ne propune un personaj nou: jumatate femeie, jumatate barbat, adica o fiinta umana cu organe genitale masculine si cu cupa D la sutien :) Foarte bine ca exista, dar nu simt nevoia sa-i vad la TV sau prin diverse publicatii imbracati/imbracate in lenjerie intima.

A fi tolerant inseamna sa a fii ingaduitor cu ceilalti, nu inseamna ca si aprobi ceea ce fac ei.

PS: Va rog sa nu interpretati postarea mea ca pe un manifest impotriva unei anumite minoritati, e doar o reactie la o alta postare in care toate mamele au fost denigrate in cel mai josnic mod.

17 comentarii:

  1. Hm, interesant, nu reusesesc din articolul tau sa inteleg exact ce a vrut acest blogger sa puncteze, dar ca idee, eu as spuen ca sunt o persoana toleranta. Uite, ma uitam aseara la un episod din Glee (daca sti serialul) si doi baieti care s-au tatonat de cateva episoade s-au pupat. Nu a fost ceva ft lasciv, doar un pupic, insa mie mi s-a parut dragut! De ce sa nu se iubeasca si ei? Fiecare simte diferit si eu cred ca si ei au dreptul la fericire :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Neaţa Iulia!

    Nu sunt blondă sau cel puţin nu se vede cu ochiul liber, dar nu pot să îmi dau seama de unde şi până unde, autorul articolului a ales să compare un homosexual cu o femeie însărcinată. Nu văd nici măcar o asemănare - fie ea şi jignire. În plus nu văd de ce trebuie să tot tratăm cu atâta frustrare un subiect care ni se pare "anormal". Până la urmă de unde ştim noi ce este cu adevărat normal? Eu cred că suntem prea ocupaţi cu viaţa altora ca să ne trăim viaţa noastră.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un like pentru "mi s-a parut dragut! De ce sa nu se iubeasca si ei?". A sunat foarte drăguţ :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Adelina, eu nu am nimic impotriva celor care se iubesc indiferent de orientarea lor sexuala, insa am o problema cu anumite mizerii adresate femeilor si, in special, mamelor. Daca ai citi postarea care m-a determinat pe mine sa scriu aceasta postare, cred ca ai fi la fel de revoltata. PS: Nu stiu serialul :(

    RăspundețiȘtergere
  5. 'Neata, Cata! Nici eu nu vad nicio asemanare, insa personajul in cauza se intreba de ce ar fi sexul intre 2 barbati mai scarbos decat un copil nascut de cateva minute, s.a.m.d. Asa cum am scris si in postare, nu am nimic cu orientarea sexuala, convingerile politice sau religioase, culoarea pielii a unei anumite persoane, doar ca personajul in cauza a improscat cu noroi in toata lumea :( Ti-am trimis pe privat link-ul articolului care m-a revoltat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit, iar postările lui sunt cam la fel. Omul are o disfuncţie sexuală. Pur şi simplu este obsedat. Cineva i-a spus "Eşti o ruşine pentru România prietene!". A avut dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu n-am citit decat postarea la care am facut referire in postarea mea si asta pentru ca era promovat de o anume publicatie de la noi. Nu stiu daca are o disfunctie sexuala, dar cerebrala are sigur :)

    RăspundețiȘtergere
  8. În cazul acesta...ambele cu siguranţă :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Din pacate sunt multii carora li se pare dezgustator ca un copil sa fie alaptat de o mama si daca vad o asemenea imagine, sunt oripilati. O femeie foarte frumoasa de peste granite a facut o poza alaptandu-si copilul...Stii ce s-a intamplat? Au aparut multe critici la adresa ei, ca rpomoveaza sexualitatea, desi nu inteleg ce legatura are sentimentul matern cu ce au vrut ei sa inteleaga. Sunt multe critici din partea unor oameni inculti si prost-crescuti cum ca femeile insarcinate sunt grase. In privinta homosexualilor, ma abtin...

    RăspundețiȘtergere
  10. "A fi tolerant inseamna sa a fii ingaduitor cu ceilalti, nu inseamna ca si aprobi ceea ce fac ei" este esentialul din postarea ta si asta ar fi placut sa ramana in mintea fiecaruia.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sper să nu mi-o iei în nume de rău şi să înţelegi că aşa gândesc acum, la vârsta mea. Nu mi se pare nimic scârbos sau urât în alăptarea copilului, dar  singurul lucru care nu îmi place este alăptare în public, inclusiv restaurante, mijloace de transport în comun etc. Eu din bun simţ întorc capul şi îmi văd de treabă, dar o femeie în această situaţie trebuie să ţină cont că în public sunt şi bărbaţi şi na... E vorba de respect faţă de ea, de cei din jur, de soţul, de femeile ai căror bărbaţi îşi lipesc privirea de sânii ei. Mi s-a întâmplat şi într-un restaurant. Eu am zis că putea să îşi măcar o masă mai retrasă şi să alăpteze copilul fără priviri şi gânduri. 
    Nu ştiu, nu mă pricep eu, dar cred că poate să îi pregătească un biberon sau dacă îl alăptează în public, să folosească o eşarfă sau ceva de genul şi să se acopere. Poate sunt de modă veche, dar nu aş putea să îmi expun sânii atâta timp cât sunt soluţii.

    RăspundețiȘtergere
  12. chiar nu vad cum ar putea fi comparate cele doua:| si eu sunt toleranta dar asta chiar e o exagerare

    RăspundețiȘtergere
  13.  Draga mea daca bebelusul se hraneste doar la san,cateodata cred ca n-ai incotro si trebuie sa-i dai sa pape,nu intotdeauna poti astepta sa ajungi intr-un loc privat si intre timp sa lasi copilul sa moara de foame.Dar asa cum ai spus si tu te poti acoperi,nu-i nevoie sa faci topless in public

    RăspundețiȘtergere
  14. Iulia nu cred ca esti intoleranta,pana la urma fiecare are dreptul sa-si traiasca viata cum vrea atata timp cat nu-i deranjeaza pe cei din jur.Ce face fiecare in dormitor ar trebui sa ramana privat.N-am citit articolul care te-a revoltat,nici nu ma intereseaza sa-l citesc,dar ma tot intreb ce as putea avea eu un comun cu un homosexual in afara de faptul ca la amandoi ne plac barbatii :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar de aceea am spus ca probabil ca as afirma altecav daca as citi articolul, asa pot doar sa imi fac o idee despre ce spui!

    RăspundețiȘtergere
  16. Sustin cele spuse de Lady. Aici nu e vorba de "urgente", sa moara copilul de foame si sa trebuiasca sa il alaptezi urgent. Stii ca trebuie sa hranesti copilul si poti "pregati" laptele de acasa, chiar si cel de la san, ca doar s-au inventat dispozitive speciale pt. asta. Iar daca chiar nu ai de ales, te acoperi si vei fi pregatita data viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mirela, cumva eşti însărcinată?


    Voi să nu mă înţelegeţi greşit şi să nu vă supăraţi pe ce zic eu. Acum nu zic că să intre săraca mamă într-un loc privat/special sau să îşi care după ea o rulotă, dar să nu stea cu sânul perfect afară fără nici o jenă şi în faţa tuturor. Mă rog, nu ştiu cum să vă explic ca să mă înţelegeţi. Să se întoarcă şi ea puţin sau să folosească un şal :P .

    RăspundețiȘtergere