vineri, 2 august 2013

Taxe pe lungimea firului de par

Nu stiu daca intr-un viitor proiect de lege vor fi introduse taxe pe lungimea firului de par sau pe lungimea unghiei, insa in ultimul acord cu FMI, Guvernul Romaniei s-a angajat sa mai introduca niste taxe. Nu era suficient ca au introdus noi accize de la 1 septembrie 2013. Bugetul tarii are nevoie de cat mai multi bani: bani pentru a fi furati de firmele de "casa" ale tuturor partidelor politice, bani pentru campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 2014, cele prezidentiale tot din 2014, s.a.m.d.


In schimb, ni s-a redus TVA-ul la paine la 9%. Praf in ochi: romanul cumpara paine si daca e 1 RON si daca e 1,2 RON. Oricum, scaderea de TVA va avea efect zero asupra scaderii pretului la paine. Daca ar fi fost sa fie asa, in perioada aceasta am fi cumparat o paine la jumatate de pret tinand cont de faptul ca pretul graului a scazut cu 50% in ultima luna. Odata cu scaderea TVA-ului la paine din cele 150000 de societati comerciale care vand paine in prezent, vor ramane aproximativ 50000. "Mickey Mouse" s-a gandit ca e "benefic" sa restrictioneze unor societati comerciale dreptul de a vinde paine. Adio paine la coltul strazii, adio covrigi si merdenele la metrou! Tanti Ileana de la Cucuietii din Deal nu va mai putea cumpara paine de la magazinul din sat pentru ca al nostru guvern a interzis lucrul asta. Va trebui sa dea bani pe maxi taxi pana la cel mai apropiat oras ca sa-si cumpere o paine. Deci, o paine o costa mai mult sau mai putin?


Revenind la noile biruri ticluite de actualii guvernanti, conform scrisorii de intentie semnata intre FMI si Romania, se anunta taxe de "mare inspiratie" incepand cu 1 ianuarie 2014:

- plata asigurarilor sociale (asigurare de sanatate, somaj si fond de pensii) pentru veniturile obtinute din chirii;
- plata asigurarilor sociale pentru parintii care au un copil major fara venituri;
- plata asigurarilor sociale pentru sotul/sotia casnica; plata va fi efectuata de sotul care are venituri;
- plata asigurarilor sociale pentru veniturile obtinute din copyright sau profesii liberale;
- revizuirea sistemului de taxare a proprietatilor nu in functie de statutul juridic al proprietarului, ci in functie de tipul de folosinta al imobilului;
- stabilirea unui pachet de servicii de baza pentru asigurarea obligatorie de sanatate; pentru serviciile neincluse in acest pachet asiguratii vor plati o taxa suplimentara in spitalele de stat.

Cireasa de pe tort este marirea nivelului venitului minim garantat, nu salariu minim pe economie, ci acel ajutor pe care il primesc oamenii fara serviciu si cu multi copii. Din pacate, numarul lor este foarte mare si au o importanta majora la vot. Cu alte cuvinte, se incurajeaza lenea. 50 RON in plus intr-o familie de alcoolici cu 9 copii nu va imbunatati traiul acelor copii. Ca sa fiu cinica: ceea ce le da Ponta prin marirea acestui ajutor le ia prin marirea accizei la alcool de la 1 septembrie 2013. Daca voia sa faca un lucru bun de ce nu a marit indemnizatia care se acorda persoanelor cu handicap si nu pot munci??? Pentru ca ei nu conteaza la vot! Ei nu voteaza cu partidul care le da un litru de tuica si un kilogram de zahar.
De ce nu stimuleaza economia? Economia e deja in colaps (ca sa nu spun ca e aproape zero) si naparcile astea o ingroapa de tot.

Referitor la taxe, nu am mai multe proprietati, deci nu e cazul meu, insa ma revolta deoarece cunosc oameni care au facut credit pe 30 de ani si si-au mai cumparat o garsoniera sau un apartament. Din chirie obtinuta isi platesc rata. Tot din acea chirie platesc deja impozit de 16% la stat. Au deja un serviciu si platesc asigurari sociale. De cate ori sa le mai plateasca?
Plata asigurarilor sociale de catre parinti pentru copilul major fara venituri? Nu zau? E plin de joburi si lumea nu vrea sa munceasca, nu? Cunosc foarte multe cazuri de absolventi de studii superioare care nu-si gasesc un loc de munca de atata timp si locuiesc cu parintii, pe banii parintilor. Rata somajului printre tineri (neoficial) tinde spre 50%. Spun neoficial pentru ca multi nu mai beneficiaza de somaj si statul nu-i numara si pe ei, ii numara doar pe cei care primesc indemnizatie de somaj.

Peste toate astea, pe mine romanul corect, platitor de taxe ma pui sa platesc asigurari sociale de cate ori visezi urat, iar cand vine vorba de servicii de sanatate imi limitezi "oferta". Am platit si eu, a platit si angajatorul, platesc si din chirie, iar atunci cand ajung la spital mi se spune doar ca sunt bolnav si mi se da o aspirina (eventual contra cost pentru ca nu sunt fonduri). Doar atat acopera pachetul de baza! Vrei analize? Trebuie sa platesti suplimentar.

Domnule Ponta, scoate la suprafata doar 10% din evaziunea fiscala si din alte furturi si veti avea bani si pentru campania electorala din 2016!

4 comentarii:

  1. Ai perfecta dreptate,noi romanii suntem buni numai de platit taxe ca de primit nu primim nimic ... :(

    Nu stiu unde o sa se ajunga. pana la urma ...

    RăspundețiȘtergere
  2. ne cam razboim din pacate cu morile de vant :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai de capul nostru! Unde esti tu Nicolae, sa faci ordine printre ordinari! Incet incet, o sa trebuiasca sa ne tundem 0. :)) Pacat ca romanii inghit si tac! Acum de ce nu mai fac proteste si greve?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Alinaluibrumarel3 august 2013 la 18:36

    da, am vazut si eu, am avut un moment de revolta, dupa care mi-am adus aminte unde sunt si ce "destepti" sunt romanii in general...

    RăspundețiȘtergere