miercuri, 20 martie 2013

UE binecuvantare sau blestem?

Am evitat mereu sa scriu despre acest subiect pentru ca nu mi-as fi dorit sa fiu catalogata doar adepta teoriei conspirationiste, insa cerintele Comisiei Europene in ceea ce priveste Ciprul sunt strigatoare la cer. Unei tari cum este Ciprul, de 1 milion de locuitori cu veniturile PIB-ului realizate exclusiv din turism (in cadere in acest moment) si din servicii bancare, nu ii poti conditiona un imprumut de la UE si FMI (de 10 miliarde de euro) prin impozitarea tuturor depozitelor bancare cu o cota de minimum 6%.



Se stie ca Ciprul este considerat un paradis fiscal: aici isi depun banii foarte multi bogati ai lumii, multe companii of shore, etc. Bancile lor sunt inchise de 2 zile deoarece Parlamentul dezbate care va fi procentul cu care va fi impozitat fiecare depozit bancar din Cipru, indiferent daca detinatorul este cipriot, rus, german, s.a.m.d. Aceasta impozitare este o nationalizare a unei parti din proprietatea cuiva. Asadar, se incalca dreptul la proprietate privata. Unde activeaza CEDO in acest caz?
Pe langa aceasta nationalizare fortata, marea problema o reprezinta faptul ca toti oamenii (cu venituri medii sau cu venituri foarte mari) isi vor pierde increderea in bancile din Cipru. Dupa ce Parlamentul va stabili procentul de impozitare si-l va aplica, 90% din banii depozitati in bancile din aceste tari vor fi retrasi. Nu e nevoie de un doctorat in economie ca sa-ti dai seama ca aceasta masura coroborata cu efectele ei negative, va duce Ciprul in colaps. Atunci, ma intreb: UE si FMI sunt create sa ajute tarile membre? Ma indoiesc de acest lucru. Mi-e greu sa cred ca sunt singurul om care si-a dat seama de acest lucru, ca nu au diversi specialisti in economie. Turismul cipriot a decazut foarte mult si majoritatea banilor adunati la bugetul de stat provin din aceste servicii financiar/bancare. Daca un om are o paine, tu i-o confisti si el nu are de unde sa-si procure alta, cum se poate hrani?
Ce sa cred? Sufar eu de teoria conspiratiei sau UE e creata sa destabilizeze economii si sa intareasca alte economii pe spinarea celor mai slabi? "Slabi" a se citi slugi, ce-i care-si vand tara.
Pentru cei care nu stiau, una dintre conditiile aderarii Romaniei la UE  a fost vanzarea Petromului cu tot cu resurse naturale catre austrieci (austriecii erau la conducerea forului european) pe un pret de nimic (650 de milioane de euro). In fine, asta e alta poveste pe care o voi expune intr-o alta postare.

Mai jos aveti si declaratia presedintelui Basescu despre cedarea suveranitatii tarii odata cu intrarea in UE.