sâmbătă, 27 octombrie 2012

Romania are un farmec aparte!

Dragi ingerasi, desi de multe ori sunt dezamagita de ceea ce se intampla in tarisoara noastra, sunt momente in care nu mi-as dori sa fiu in alta tara decat in Romania. Cred ca astazi a fost una din zilele cand m-am simtit fericita ca nu am emigrat din Romania, desi am avut atatea ocazii s-o fac. De-a lungul anilor, am avut multe momente in care plangeam si ma apucam sa fac demersurile necesare pentru a pleca in Canada sau mai stiu eu prin ce tara. De fiecare data cand eram pe punctul de a pleca, imi gaseam o scuza sa nu mai plec. Anii au trecut si eu am ramas tot aici; plec in alte tari doar in vacante :)
Ziua de astazi a inceput prost: m-am trezit cu o durere cumplita de cap dupa nici 3 ore de somn. Cireasa de pe tort a fost momentul in care m-am dus la posta sa trimit niste colete. Niste "tanti" suparate pe toti clientii: "Cum indraznim noi sa le deranjam sambata?" :) In fine, dupa o ora de poposit pe-acolo si 1000 de draci, m-am calmat cu 2 tigari si mi-am vazut de viata mea :)
A venit ciorbita de pranz la bistro-ul meu preferat si deja eram in forma maxima :) Voiam sa merg la cumparaturi. Cu ocazia asta am aflat ca City Mall din Bucuresti a dat faliment. Afi si Plazza sunt pe langa mine, deci n-aveam chef de ele, asadar, m-am indreptat catre Fashion House Outlet Center din Militari. Daca va spun ca nu mi-am cumparat nimic, desi am hoinarit destul pe-acolo, nu ma veti crede :) Fiind zilele in care se sarbatoreste Armata Romana, centrul comercial respectiv avea un aer aparte: nu de razboi, ci de noblete. Fanfara militara iti incanta auzul cu diverse partituri. In timp ce sotul meu proba haine, eu topaiam prin magazine in ritmuri de vals :) Atmosfera mi s-a parut mult prea frumoasa ca sa pierd timpul cu probatul hainelor, deci, doar sotul meu a facut cumparaturi :) La iesire, erau militari si cateva masini blindate militare. M-am apropiat timid de ele si am intrebat daca pot sa le fotografiez. Experienta personala de prin tari cu razboiaie civile isi spunea cuvantul :) Spre surprinderea mea, mi s-a spus ca pot sa-mi fac fotografii cu masinile respective, chiar sa ma urc in ele. N-au trebuit sa-mi spuna de doua ori ca deja eram cocotata in diferite masini :)
Sa va arat si niste poze:

Chiar mi-ar sta bine la volanul unei asemenea masini.

Pentru cei care nu ma cunosc in realitate: am 1,73, dar "mascatul" de langa mine cred ca avea 2 metri si de aceea par asa pitica :)

Pozele de astazi mi-au dezvaluit si cat de mult m-am ingrasat in ultimul timp :( Cu un pic de vointa se rezolva, sanatate sa fie!

Dupa cumparaturile din Outlet n-aveam chef sa mergem acasa. Nu mai fusesem de multa vreme in Parcul Tineretului si am "taiat" din nou Bucurestiul dintr-un capat in altul pentru a ajunge acolo. In Parcul Tineretului a fost adevarata mea fericire: se desfasoara zilele etno-rustic. E buna si campania asta electorala la ceva :) Daca sunteti din Bucuresti si n-ati ajuns inca, se desfasoara si pe 28 octombrie.
Atmosfera din parc era specific romaneasca: muzica populara, lume multa si produse traditionale romanesti. Parcul Tineretului e la cateva strazi de Dealul Mitropoliei, unde oamenii erau paziti de jandarmi sa nu se calce in picioare pentru 2 sarmale.

De cum am intrat, ne-au intampinat cateva standuri cu legume romanesti si apoi o scena langa care oamenii dansau muzica populara.


Micii, carnatii si frigaruile sfaraiau pe gratare.


"Colectie" de carnati si alte bunatati din zona Sibiului.

Mustarie traditionala.

Am mai fost la targuri traditionale, insa de putine ori am vazut sa ai posibilitatea sa ti se prepare mustul acolo.

Una dintre opririle noastre a fost la maramureseni. Faceau placinte si sarmale. Am intrebat de placinta creata (cum mancasem atunci cand am fost la buna mea prietena, Alina), insa nu aveau si....

Ne-am multumit cu sarmale :) Doua portii la pachet pentru ca eram deja satui de cata branza, pastrama si sorici gustaseram pana atunci.

Sapunuri handmade.

Cascaval de casa si alte specialitati de branza.

Porumb copt si Kurtos Kalacs.

De aici am cumparat niste sorici, pastrama de oaie si branza de burduf in coaja de brad.

Alte bunataturi! 

Am cumparat si noi cateva muraturi. Ceea ce nu mi-a pregatit mama: castraveti umpluti cu varza alba si pepeni umpluti cu varza alba.

Ravasitul oilor: multa branza proaspata.


Paine taraneasca. Nu stiam de care sa-mi iau: cu cartofi sau din cea neagra. Pana la urma, am optat pentru cea neagra.


De aici mi-am cumparat cea mai buna toba pe care am mancat-o vreodata.


La iesirea din parc: lumea e pregatita de Halloween.

In momentul in care voi cititi postarea mea, am mancat portia de sarmale luata la pachet, am mai gustat un pic din sorici si din toba si ma bucur de o seara linistita de sambata.
Poate va intrebati de ce sunt atat de fericita dupa o zi aparent banala. Sunt fericita pentru ca am fost intr-un loc unde oamenii au uitat de rautati, de fite, de griji. Fiecare s-a bucurat de muzica noastra populara si de un mic sau un pahar cu vin autentic romanesc. Mi-as dori sa am parte de mai multe momente de acest gen: sa vad oameni modesti care se bucura de viata.

PS: Scuze pentru calitatea pozelor: sunt facute cu telefonul pentru ca nu eram pregatita de o sedinta foto ca sa-mi iau aparatul cu mine :)

25 de comentarii:

  1. ai petrecut un timp frumos si eu as fi fost bucuroasa, fericita, relaxata!
    v-ati luat multe bunatati, salivez la chestiile afumate, oh sorici, numai bunatati!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mi-ai facut deloc pofta pentru ca am reusit sa fac si eu azi sarmale,dar cum poti sa spui ca te-ai ingrasat cand arati super?Sau vrei sa ne faci in necaz celor care chiar am pus cateva kg in plus?Pupici si cat mai multe momente de acest gen 

    RăspundețiȘtergere
  3.  Data viitoare să mă chemi și pe mine, dar cheamă-mă cu o zi înainte, să apuc să mă urc pe tren. Te pup și mi-e dor de tine.
    Abia aștept să bem o cafea împreună !

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos maine am sa ajung si eu ai petrecut bine si acum cine te-a indispus

    RăspundețiȘtergere
  5. Ramona Daniela Sculschi27 octombrie 2012 la 23:00

    :PPP Chiar mi-ai facut pofta! Pastrama si sorici am mancat duminica trecuta, dar ce buna ar fi o branzica de burduf in coaja de brad...yum yum :) cu ocazia asta mi s-a facut si dor de Bran, cand ajung acolo, branzica de burduf si casul afumat sunt primele lucruri pe care le cumpar :P A fost si la noi targ traditional acum vreo 2-3 saptamani cred, insa nu am avut timp sa ajung :) e problema mare cu timpul asta :)) Nu stiu de ce , insa atunci cand te citesc imi transmiti o stare de bine! Multumesc si pupici multi!!! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. eu ce sa zic,desi ,,am fugit ,,din tara tot sunt mandra de Romanica noastra,cred ca toti suntem,singura noastra suparare e pe cei ce i-si bat joc de tara si de noi,de tara nu cred ca poate spune cineva ca este dezamagit :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Vaaai ce foame mi-ai facut Iulia :))
    PS : si eu am 1.73 ;;) :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Pofta buna daca a mai ramas ceva din cumparaturi si plimbari din astea frumoase - cu un targ din asta calatoreste relaxat bucuresteanu prin toata tara (mai ales gastronomic :)
    O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce frumos de tine, vizitezi tot feluri de locuri , si mie imi place sa calatoresc , dar din pacate am calatrit prea putin

    RăspundețiȘtergere
  10. SuperBebeShop Alexandra29 octombrie 2012 la 15:22

    mmmm sorici....toba....delicios! Periculos pentru femeile insarcinate sa citeasca :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Singura chestie relativ romaneasca dupa care tanjesc din cand in cand sunt sarmalele  dar  le inlocuiesc fericita cu Ma´hshih Malfouf-ul arabesc care arata exact ca sarmalele  dar au gust diferit, sunt mai aromate :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mihaela, eu sunt mare fan al preparatelor traditionale.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mirela, esti o scumpa, dar chiar m-am ingrasat. Ce sa fac daca sunt gurmanda? :) Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  14. Teo, si eu vreau sa vii in Bucuresti. Apropo, cand ne vedem si noi? Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  15. Jane, am fost si a doua zi ca sa-mi mai fac provizii :) Cine m-a indispus? A trecut, nu conteaza :) Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ramona, si noi cumparam tot branza de burduf si cascaval afumat atunci cand mergem la Bran :) Ma bucur tare mult ca-ti plac postarile mele. Multi pupici.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ana Maria, de politicienii nostri si eu sunt dezamagita :( Tara e frumoasa, doar ca e condusa prost :( Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  18. Oanna, eu am tinut sa mentionez inaltimea pentru ca ma simteam pitica pe langa "nenea" ala :) Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cris, chiar a fost o calatorie gastronomica. Nu prea mai ramasese nimic din ceea ce am cumparat si a doua zi m-am dus din nou :) Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  20. Alexandra, crezi ca femeile neinsarcinate nu sunt pofticioase? :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Hapi, eu tanjesc dupa ciorba acrita cu bors si dupa muzica Sofiei Vicoveanca :) Dupa mancarea indiana, mancarea romaneasca e cea mai buna (din punctul meu de vedere), chiar daca nu e tocmai sanatoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  22.  Mancare indiana n-am avut ocazia sa mananc decat semipreparatele de pe la noi
    Am inteles ca e foarte iute....dar credca m-asobisnui :)

    RăspundețiȘtergere
  23. In Bucuresti sunt vreo 2 restaurante cu mancare autentic indiana. Daca ajungi prin Bucuresti, da un semn si te duc la cel mai bun restaurant indian :) il cunosc pe bucatar (am lucrat cu el in primul an de facultate, eu eram ospatar) si gateste foarte bine. Mancarea indiana nu e doar iute, e si foarte aromata.

    RăspundețiȘtergere
  24. Minunat. Exact din aceleasi motive imi plac targurile de acest gen. Vezi romani entuziasmati, carora le creste inima in momentul in care privesc o sarmaluta si gusta un sorici. Sunte romani. :)
    P.S. : Iti jur ca in Sibiu sunt cei mai buni carnati. :))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere