luni, 6 august 2012

Guest post-Emotii…Ce sunt ele si cum se manifesta?


Dragi ingerasi "ting ting", va invit sa cititi un guest post scris de Ancuta, o persoana tare draga mie. Si nu doar pentru ca e din orasul meu natal :) Ancuta, multumesc mult ca ai acceptat aceasta "provocare" si te mai astept si cu alte postari oricand doresti tu. Pe aceasta cale, invit toti ingerasii "ting ting" sa posteze la mine pe blog. Sa nu credeti ca am ramas fara inspiratie, insa consider ca fiecare dintre noi are ceva de spus. Pupici multi si va las cu postarea Ancutei.

Buna, ma numesc Anca (sau Ancutza, pt.cei dragi:D), am 22 ani,vin din Botosani si sunt unul dintre ingerasii “ting ting” de pe blogul Iuliei.
Ma bucur nespus de mult ca am aceasta onoare de a scrie pe blogul Iuliei, careia ii multumesc foarte mult ca mi-a oferit aceasta ocazie.
Cand mi-a propus Iulia un guest post la ea pe blog, nu stiam exact despre ce sa scriu…Cum, saptamana aceasta am avut examenul pentru permisul de conducere si bineinteles, ca orice om am avut si eu emotii…si acestea au urmat sa se mentina si dupa ce am terminat traseul si am fost declarata admis, m-am gandit sa va vorbesc despre emotii.
Nu o sa va vorbesc despre emotii in termini psihologici, ci asa cum le-am simtit pe “pielea” mea.
Ce sunt emotiile? Emotiile sunt o stare a unui eveniment, intamplare ce urmeaza a se produce sau s-a produs. Emotiile apar fara sa vrei, stiind ca urmeaza sa dai un examen sau sa se intample ceva frumos in viata ta. Deasemenea, emotiile pot aparea si ca urmare a unei intamplari mai putin frumoase si nefavorabile.
Emotiile sunt declansate de sistemul nervos, care intra in alerta si elibereaza acei hormoni ai stresului (adrenalina si cortizonul).De aceea, o data ce avem emotii, apare si stresul.
Emotiile pot avea atat tenta pozitiva, cat si tenta negative.
Emotiile pozitive sunt cele care apar in urma unei bucurii, a unei impliniri, a unei vesti bune primite, a unei surprize placute, la intalnirea unei persoane pe care o indragesti….O gandire pozitiva,optimismul si puterea de a merge mai deparrte, atrage dupa sine emotii pozitive, precum si daca avem o stare de pesimism si gandim negativ, atrage a cea emotie negative, care este mai greu de confruntat decat cea pozitiva. Emotiile pozitive sunt acele emotii care duc spre o stare de reglaj si sporesc capacitatea de adaptare.
Emotiile negative apar atunci cand iti este frica de ceva, sau de un lucru care urmeaza sa se petreaca, atunci cand nu esti sigur pe tine, atunci cand esti jenat de ceva, cand esti descurajat, nervos, deprimat, nesigur…Emotiile negative, sunt de cele mai multe ori distructive, ducand chiar la o stare de inconstienta, de pierdere a autocontrolului.
Emotiile vin din interior, dar se manifesta atat in interior(prin stari precum golurile in stomac, batai puternice ale inimii, stare de lesin, cresterea temperaturii interioare), cat si la exterior (prin tremurat,iti transpira palmele, ti se inroseste fata, incepi sa te balbai). Ele apar inconstient si involuntar, fara ca noi sa ne dorim asta.
Fiecare dintre noi isi manifesta mai mult sau mai putin vizibil emotiile.Unii isi manifesta emotiile mai mult in interior, altii mai mult la exterior. Emotiile sunt omenesti si daca m-ati intreba daca este bine sa ai emotii…as zice “da”. Daca ai emotii, inseamna ca iti pasa de ceea ce faci sau urmeaza sa faci. Important este ca acele emotii sa fie constructive si sa stii sa le controlezi ca sa  nu cazi de partea cealalta si sa devii panicat.
Dupa cum putem observa, emotiile se regasesc in alte stari pe care le traim.
In concluzie, pot spune ca emotiile sunt un fenomen complex care antreneaza atat sentimentele si trairile noastre, cat si gandurile si reactiile corpului nostru.
Voi cum va manifestati emotiile? De obicei va ajuta?

14 comentarii:

  1. birladeanu ana maria6 august 2012 la 19:08

    cred ca fiecare din noi am trecut cel putin odata printr-o asemenea stare,eu ma manfest mai.....nu prea ma manifest mai exact,iau lucrurile asa cum sunt iar emotiile sunt mai putine,desi imi pasa d ce mi se intampla las in voia sortii daca  este sa fie sau nu.deci nu prea am emotii.cele mai mari emot le-am avut la nasterea copilului,datorita unor mici comlicatii,in rest nu prea am :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde si la mine de situatie.Uneori imi manifest emotiile, alteori nu...Cel mai bine e cand nu le manifest, dar na...nu le pot controla de fiecare data:):*:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, draga "ting ting"!Si tu imi esti tare draga si stii asta:) Te pooop:*:*

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari Ancuta pentru permis si eu cred ca fiecare dintre noi a trecut prin emotii eu de fiecare data cand fata mea are examen am emotii nu iti spun acum 2 ani si eu prin ce emotii am trecut cand a dat fata mea la permis atat eu cat si sotul nu avea cine sa ne ridice moralu sa ne incurajeze ca va fi bine pana nu a iesit sa ne zica ea si o alta emotie am mai avut-o anul trecut cu Bacul la fel cand a dat mai ales ca a fost dezastru stiti si voi dar eu zic numai cei ce nu invata nu trec,dar au trecut cu bine toate iti doresc numai bine in viata mai ales ca tu esti una din cateva persoane dragi mie cu toate ca nu te cunosc personal imi esti foarte draga nu mai zic de scumpa Iulia si ea este una dintre persoanele dragi mie,dar sa nu ma mai lungesc va pup si succes in continuare sa ai parte numai de bucurii in viata si nu dispera va iesi soarele si pe strada ta si va fi bine (eu asa ma incurajez cand am probleme zic o sa treaca si asta si va fi bine ma va ajuta si pe mine bunutul si voi fi bine).Va pup pe amandoua pentru ca amandoua sunteti ingerasi"ting ting"dragi.

    RăspundețiȘtergere
  5.  Multumesc mult Jane.Felicitari si fetei tale pt.ambele reusite!Si asa este, tot timpul transmitem emotiile si parintilor sau celor apropiati...Traiesc cu noi momentul:) Si tu imi esti draga si cine stie, poate intr-o zi ne vom intalni....Multi pupici:*:*

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari Ancuta pentru acest articol! Eu personal am de suferit din cauza acestor emotii negative, ducand de cele mai multe ori la atacuri de panica..insa incet incet trebuie sa le stapanim si sa le lasam doar pe ce constructive sa-ti faca de cap. :p multi pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Pupici multi, Jane! Ai mare dreptate: Bunutul are grija de fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie imi transpira palmele cand am emotii :) Rar ajung la atacuri de panica. Pupici multi, Gabita!

    RăspundețiȘtergere
  9. De obicei emotii am avut la examene sau cand trebuia sa ma vad cu o persoana specala, dar mereu am sperat ca se va termina totul bine, de fapt asta e si deviza mea :D , v-am poopat pe amandoua :*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  10.  E foarte naspa cand devii panicat.Am patit si eu odata...prin clasa a 8 a cand am dat la liceul militar si m-am pierdut atat de tare la proba sportiva (dupa ce am facut vreo 20 de flotari si nu mi-a numarat decat 2)incat am devenit inconstienta si nici nu mai stiu ce am facut la restul traseului:(Si bineinteles ca am picat din cauza penalizarilor la timp:( Pupici Gabitza si spor la tinut emotiile in frau:D:*:*

    RăspundețiȘtergere
  11. Desi eu transpir foarte greu, cand am emotii palmele mele transpira excesiv de mult;)):*:*

    RăspundețiȘtergere
  12. Asa si trebuie sa ne gandim, ca se va termina totul cu bine, si chiar daca nu este asa nu trebuie sa ne pierdem speranta si increderea in noi:)Pupici:*:*

    RăspundețiȘtergere