sâmbătă, 22 septembrie 2012

Marea privatizare sau marea abureala?

Dupa 6 ani in care nu s-a miscat nimic in ceea ce priveste privatizarea Oltchim, de vreo doua saptamani se vorbeste in continuu despre acest subiect, brusc se agita toata lumea, ingrijorati (cica) de soarta combinatului si de a celor aproximativ 3000 de angajati. Fortati de acordul cu FMI, motivati de alegerile parlamentare care bat la usa, guvernantii nostri au mai pus de-o privatizare. Nu are sens sa comentez faptul ca e o miscare cretina sa vinzi ceva in perioada de criza pentru ca asta o stim cu totii. Nu ne trebuie studii economice ca sa intelegem macar atata lucru.
Singurul lucru bun il reprezinta faptul ca procedura a fost transparenta, altfel ne trezeam ca Oltchimul era vandut pentru 2 lei catre PCC, care ar fi transformat combinatul intr-un morman de fier vechi doar ca sa scape de competitie. Oferta lor mi s-a parut jalnica, un afront adus tuturor romanilor care inca mai gandesc! 
In ceea ce-l priveste pe Dan Diaconescu, nu stiu ce sa zic. Sper sa aiba banii necesari si sa se tina de cuvant, sa nu fie doar campanie electorala. Ceea ce am observat a fost faptul ca domnul Ponta era vadit deranjat de oferta cu care a venit Dan Diaconescu. Inclusiv seful delegatiei FMI  in Romania, dupa ce s-a anuntat castigatorul licitatiei, le-a trimis o scrisoare guvernantilor nostri in care le-a spus ca nu mai e mare graba cu privatizarea Oltchim, desi astazi era termenul limita. O avea sau n-o avea cei 45 de milioane de euro, o fi doar campanie electorala, cert e ca DD le-a cam stricat planurile asa-zisilor investitori interesati de Oltchim. Daca ar avea o putere financiara in spate, ar fi excelent. Ar fi prima privatizare de dupa '89 incoace in care statul roman ar obtine un pret cat de cat ok. Indiferent cine va prelua Oltchim pana la urma, nu stiu cum il va face sa functioneze fara Arpechim. Cred ca toata lumea stie ca guvernantii nostri care s-au ocupat de privatizarea Petrom au avut grija sa vanda si Arpechimul pe 2 lei, in conditiile in care Oltchimul a fost construit sa poata functiona doar in tandem cu Arpechim. Dar pe cine a interesat acest lucru? Au mai ramas doar cateva companii de vandut si ceva resurse naturale. Urmeaza si acestea, sunt prevazute in acordul cu FMI. Peste maximum 5 ani n-o sa mai fie nimic de vandut si tare sunt curioasa cum o sa-si mai pastreze alesii nostri nivelul de trai cu care s-au obisnuit pana acum, atata timp cat populatia e in scadere, iar ei habar n-au ce inseamna sa faca afaceri curate sau sa aiba un job adevarat, se pricep doar la a se balacari pe la TV...

2 comentarii: